Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009







Μια μέρα, ένας τυφλός ζητιάνευε στο πεζοδρόμιο,

με ένα καπέλο στα πόδια και με ένα χαρτόνι που έγραφε:

"Είμαι τυφλός, παρακαλώ βοηθήστε με" .

Ένας περαστικός σταμάτησε μπροστά του,

παρατήρησε το καπέλο του τυφλού και είδε

ότι ήταν σχεδόν άδειο,

δεν είχε παρά μόνο ελάχιστα λεπτά.

Γονάτισε,

του άφησε κάποια κέρματα και μετά,

χωρίς να ρωτήσει τίποτα

πήρε το χαρτόνι, το γύρισε ανάποδα

και έγραψε μια άλλη φράση.


Το απόγευμα ξαναπερνώντας

μπροστά από τον ζητιάνο

πρόσεξε ότι το καπέλο του ήταν

γεμάτο με λεφτά.

Ο τυφλός αναγνωρίζοντας το βήμα του περαστικού

τον ρώτησε τι του έγραψε στο χαρτόνι.

"Τίποτα που να μην είναι αλήθεια,

ξαναέγραψα το ίδιο με σένα,

απλά με διαφορετικό τρόπο",

αποκρίθηκε ο άντρας χαμογελώντας

και απομακρύνθηκε χωρίς να του αποκαλύψει

τα λόγια που άλλαξαν το μήνυμά του.


Έτσι και ο τυφλός δεν έμαθε πως

στο χαρτόνι του έλεγε:

" Σήμερα είναι άνοιξη... και εγώ δεν μπορώ να την δω".


8 σχόλια:

  1. ..Γεια χαρά!
    Πες λοιπόν οτι είσαι κριτής αυτής της είκονας που περιέγραψες..και σου λεω λοιπόν να δωσεις ενα τιτλο σε αυτό που είπες..τι θα ελεγες..;

    Εμενα μία εικονα μου εφερε στο νου,αλλα επειδη δεν μπορω να τη βάλω,θα στη πω..''Η Ζωη μας..''

    Θα μπορουσα να σου εξηγω για ωρες ατελειωτες αλλα θα σε κουρασω σε υπερβολικο βαθμο και δεν θέλω..σκεφτομαι απλα πως όλα όσα διαδραματιζονται στη ζωη μας δεν εχουν να κανουν με τα υλικα που τα αποτελουν αλλα με το τροπο που θα τα δωσεις στον αλλον..ακομα και τα αισθηματα μας ετσι είναι..ο τροπος που θα πεις και θα δειξεις τα αισθηματα έχουν σημασια..οι λεξεις και τα υλικα δεν εχουν ουσια..ουσια εχουν ο τροπος που θα τους δωσει ζωή και υπόσταση..ετσί και εδω(..παρόλο που εδω είναι στο ακριβώς αντιθετο απο αυτο που παρουσιασα)..το νόημα για τον περαστικό δεν ηταν οτι ενας συνανθρωπος ήταν τυφλος και ζητουσε βοήθεια,αλλα οτι μία απλή αλλαγη στο τρόπο που θα το παρουσιασεις αρκει για να ξυπνησει τον αλλο..βεβαια θα μου πεις χρειαζεται κάτι τετοιο καποιος για να ξυπνησει;το γςγονος οτι ενας τυφλος ανθρωπος ζηταει βοηθεια δεν αρκει..;δυστηχως οχι..ο ανθρωπος θελει εικονα μπροστα τους-δεν θελει λεξεις..και καμια φορα κακώς..καμια φορά καλώς..

    Καλο απογευμα..
    Αντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνη μου χαίρομαι που δεν έβαλα τίτλο γιατί έτσι τον έβαλες εσύ και καλύτερο δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτώ.
    Ο «τρόπος», η διπλωματία , μια ωραία παρουσίαση, ιδιαίτερα σήμερα είναι πολύ πιο απαραίτητα, ίσως γιατί η μιζέρια, το ψέμα και η πονηριά που βιώνουν σχεδόν όλοι, δεν αφήνουν χώρο για την λύπηση κάποιου τρίτου. Όλοι λένε ότι ο άνθρωπος σήμερα κοιτάει την πάρτη του και δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους γι’ αυτό και δεν υπάρχουν οι σχέσεις του κάποτε. Εγώ νομίζω ότι ο άνθρωπος σήμερα, στην σύγκριση που κάνει με τους υπόλοιπους λυπάται πιο πολύ τον εαυτό του. Δεν μπορεί να νιώσει το σκοτάδι του τυφλού γιατί δεν τον θεωρεί πιο άτυχο από τον ίδιον.
    Το πρόβλημα είναι με όσους δεν έχουν ταλέντο στην παρουσίαση και είναι τόσο γκαντέμηδες που ο συγκεκριμένος περαστικός δεν πέρασε από μπροστά τους.
    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα.
    Σκεψου κουκλα οτι εχουμε φτασει σε σημειο να είμαστε αυτό που λες.
    Δηλαδη να λυπομαστε τον ευατο μας και να θεωρουμε οτι το φως που λειπει απο καποια ματια,δεν εχει και τοσο διαφορα με το να εχεις το φως σου..Εαν κατσεις και το αναλυσεις αυτο,θα βγεις σε συμπερασματα που σιγουρα καθρεφτιζουν την καθημερινοτητα μας,αλλα απο την αλλη στο ποσο ματαια και δυσκολα αντιμετωπιζουμε τη ζωη!
    Τη βλεπουμε σαν ενα βουνο(..και σε ενα σημειο θελει και το συστημα να σε εχει ως ορειβατη στη καθημερινοτητα-ωστε να μη κοιτας πισω σου,και βεβαια στη πρωτη δυσκολια να τρελαινεσαι και να σαλταρεις..)..Δεν ξερω αν τα λογια μπορουν να αντικαταστησουν το φοβο μας και το αγχος μας για κατι καλυτερο,αλλα αυτο που πιστευω οτι το να εισαι αληθινος στη σημερον ημερα ειναι το καλυτερο πατημα για να ζεις πιο ωραια..''Λυπομαστε τον ευατο μας''..ειναι τρομακτικο και να το διαβαζεις,ποσο μαλλον να το ζεις..Τροποι αντιμετωπισης..;Αυτο σηκωνει τεραστια συζητηση και αν ξεκινησουμε βλεπω να χανουμε το exit poll τη Κυριακη και δε λεει..

    Να περασεις ενα πανεμορφο Σαββατοκυριακο..

    Καταπληκτικη η φωτογραφια που εχεις ψηλα στη σελιδα σου..παραμυθενια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα
    Ευτυχώς που για όλους μας καμιά μέρα δεν είναι ίδια με την άλλη και πως οι διαθέσεις μας εναλλάσσονται,με απότέλεσμα να έχουμε και άλλα χρώματα στην ζωή μας εκτός από το μαύρο,και εκεί που οικτίρουμε τους εαυτούς μας ξαφνικά κάτι μπορεί να αλλάξει και να μας κάνει να χαμογελάσουμε και στον καθρέφτη και στους τριγύρω.
    Να είμαστε αληθινοί συμφωνώ, ο καθένας στον βαθμό που μπορεί.
    Και να έχουμε χιούμορ γιατί αλλιώς δεν περνάει και η αιωνιότητα.
    Και εσύ να περάσεις τέλεια ότι και αν κάνεις (αν και Κυριακή βράδυ σχεδόν όλοι ένα πράγμα θα κάνουμε)
    και η ...παραμυθένια σε ευχαριστεί για την ψήφο εμπιστοσύνης. Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..Για αυτο πιστευω πως κατι τετοιες Κυριακες αξίζει να μαστε καπου με καλη παρεα και χωρις το χαζοκουτι διπλα..ΜΑΓΚΙΚΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΕΡΙΚΑ..Φιλια πολλά κουκλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα......
    Η μικρή αυτή ιστορία σου είναι πραγματικά ένα κομμάτι μέσα από την ζωή όλων μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο......
    Δέν θα ήθελα να κάνω αναλύσεις η περισσότερα σχόλια αλλά να πώ μόνο ''ένα''.... είναι στο χέρι του καθενός μας να είναι ο ''περαστικός'' που θα δείξει σε έναν άνθρωπο την ΑΝΟΙΞΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή